Mindig legyen rendben az autónk gumija

Mindig legyen rendben az autónk gumijaA biztonságos autózáshoz a járműnek minden szempontból rendben kell lennie. De azért vannak persze kisebb dolgok, melyek elhanyagolása nem veszélyezteti a biztonságos közlekedést. Vannak azonban olyanok is, melyekből nem szabad engedni, és mindig rendben kell lenniük. Az egyik ilyen a megfelelő autógumi.

Először is nagyon fontos, hogy a jó autógumi az évszaknak megfelelő. Téli gumival el lehet még autózgatni nyáron is, de nyári gumival nagyon veszélyes télen közlekedni. Nem elég azonban csak gumit cserélni szezonok közözz a maximális biztonsághoz.

A gumi ellenőrzéshez rendszeresen ellenőrizni kell a gumiabroncs kopását. Ezt ránézésre is meg lehet tenni, valamint a gumikon találhatók kopásjelzők, melyeket, ha elér a kopás, akkor cserélni kell a gumit. Nem szabad azonban kizárólag a kopásjelzőkre hagyatkozni, mert nem egyenletesen kopnak a gumik használat közben, és előfordulhat, hogy a kopásjelző érintetlen, de a gumi egyéb helyeken már elhasználódott. Ha ránézésre nem tudjuk eldönteni a megfelelőséget, akkor meg kell mérni a barázdák mélységét. A törvényi előírások szerint minimum 1,6 mm-es barázdák kell, hogy legyenek a gumikon, különben cserélni kell a gumit.

A gumi kopása mellett előfordulhatnak egyéb problémák is, pl. ha valami átszúrja azt. Ilyen esetben egy gumiszerviz felkeresése sokat tud segíteni, mert általában pár ezer forintból megoldható egy ilyen probléma, és nem kell csak emiatt teljesen új gumikat vásárolni.