Kutyaeledel választása: száraz vagy nedves tápok

Kutyaeledel választása: száraz vagy nedves tápokA kutyaeledel helyes megválasztása kiemelkedő fontosságot kap kedvencünk egészségének szempontjából. Ennek megfelelően tudatosan kell megválasztani, hogy mit etetünk kutyusunkkal. Mivel a kutyák ragadozók, így fő táplálékforrásuk a fehérje. A táplálékok két nagy csoportja a nedves és a száraz kutyaeledelek.

Száraz eledelek

A száraz eledelek sajátossága, hogy nem csak fehérjét, hanem gabonát, élelmi rostokat, zöldséget is tartalmaznak. Ezekre a tápanyagokra is szükségük van a kutyáknak, annak ellenére, hogy ragadozókról van szó. Természetesen a kutyatápok sem egyformák, így vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg a száraz táp összetételét. Általában a száraz tápok legnagyobb összetevője a fehérje. Ha olyan tápot fogtunk ki, amelyben nem a fehérje a legnagyobb csoport, akkor megállapíthatjuk, hogy az nem jó választás kedvencünknek.

Az eledel szükséges mennyisége függ a kutya életkorától, testsúlyától, mindennapi aktivitásától is, az arányok azonban nagyjából adottak. Figyelni kell még arra, hogy a minimális, 10% körüli víztartalom miatt mindig adjuk a száraz eledelek mellé vizet a kutyának.

Nedves eledelek

A nedves eledelek fő ismertetője, hogy az eledel kb. 3/4-ed része víz, viszont cserébe kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a száraz tápok. Ennek megfelelően általában kiegészítőként szokás alkalmazni száraz tápok mellé. A nedves eledeleket általában konzerv formájában lehet megvásárolni, és figyelni kell arra, hogy minőségét kevesebb ideig őrzi meg, mint a száraz tápok.