A lézeres szemműtét fejlődése hazánkban

A lézeres szemműtét rendkívül népszerű látáskorrigáló megoldás, ma már Magyarországon is rengeteg különböző klinikán lehet elvégeztetni. Ez azonban nem volt mindig így, tudhatjuk meg a http://www.lezeres-szemmutet-ar.hu honlapról.

Először PRK eljárást végeztek itthon, több mint 25 éve. A PRK szemműtét lényege, hogy a szem felszínén történik, valamint csak egy ún. excimer lézerre van szükség hozzá. Az eljárás felfedezésekor először átalakított, ipari lézereket alkalmaztak. Ezek a lézerek mára már teljesen elavultak, nem felelnek meg a modern kor követelményeinek.

Ezt követően jelentek meg a kifejezetten orvosi célra megalkotott lézerek, melyeket ún. pásztázó lézereknek hívtak.

A következő, harmadik generációs lézerek (ún. repülőpontos lézerek) már elvben hasonlítottak a mai, modern lézerekhez, azonban kivitelezésben még hagynak kívánnivaló maguk után, így nem is ajánlott ma már használatuk.

Ma már a negyedik-ötödik generációs lézerek vannak használatban. Ezek között van már olyan, amely szemkövető algoritmussal rendelkezik, és megfelel a No-Touch PRK által támasztott követelményeknek.

Aki ma szeretné szeműt megműttetni, mindenképpen célszerű a legmodernebb, legalább negyedik generációs lézert választani, mivel ezek sokkal korszerűbbnek számítanak, mint a régi megoldások. Mivel a szemünkről van szó, és a technológia jelentős fejlődésen esett át a felfedezés óta, így mindig ajánlott a lehető legjobb megoldást előnyben részesíteni, akkor is, ha esetleg egy kicsivel jobban megterhelné pénztárcánkat.