Numizmatika tudnivalók

Numizmatika tudnivalókA numizmatika egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében. Régen csak az előkelők engedhették meg maguknak a pénzek, érmék gyűjtését, és a közelmúltban is általában az idősebb emberek időtöltéseként tekintettünk a numizmatikára. Manapság azonban egyre több fiatal választja magának ezt a hobbit, köszönhetően a rengeteg elérhető információnak, és a numizmatika webáruházak által megkönnyített beszerzési lehetőségeknek.

A rengeteg régi pénznek, érmének köszönhetően, ha valaki egy teljes kollekciót szeretne, akkor célszerű valamilyen módon specializálódni, mert akár az összes magyarországi érme begyűjtése is szinte lehetetlen feladat.

Történelem alapú gyűjtés

Az eredeti, régi érmék népszerűek a gyűjtők körében. Sokan csinálják azt, hogy az egyik általuk valami miatt kedvelt történelmi korból próbálnak összeállítani egy kollekciót. Ezek az érmék betekintést engednek az adott kor történelmébe, és ara sarkallják a gyűjtőt, hogy minél több információval rendelkezzen erről a korról.

Nemesfémek

Nem csak a történelembe lehet betekintést nyerni az érmék segítségével, hanem a nemesfémek felhasználásának fejlődésébe, felhasználásába is. Előfordul, hogy tapasztalt gyűjtők ezüst-, vagy aranyérmeket gyűjtenek melyek nagy ezüst vagy arany nemzetektől származnak. Általában külön arany vagy ezüst érmékről van szó, de néha megtalálható egy érmében mindkét fém.

Egyedi témák

Gyakran bocsátanak ki egyedi érméket különböző világeseményekre, melyeket szintén lehet gyűjteni. Ilyenek pl. az olimpiai érmék is. Szintén egyedi témák a különböző nemzeti ünnepekre, évfordulókra kibocsátott kollekciók.