A lézeres látásjavítás mellékhatásai

A lézeres látásjavítás mellékhatásaiA lézeres szemműtétek az egyik legnépszerűbb látásjavító kezelésnek számítanak a látásproblémákkal küzdők között, köszönhetően számos előnyüknek. A modern szemműtétek teljesen fájdalommentesek, nem járnak kórházi tartózkodással, és legfeljebb néhány napos kiesést jelentenek csak a munkából.

Az előnyök ellenére természetesen a szemműtéteknek, mivel műtétekről van szó, vannak mellékhatásai, hátrányai is. Ezeket fogjuk röviden megvizsgálni.

A mellékhatások nagy része olyan esetekben jelentkezik, amikor a beavatkozást megelőző alkalmassági vizsgálat nem volt elég alapos. Jobb esetekben azokat, akiknél fennállnak a nagyobb a kockázatok, egyáltalán nem is műtik meg.

A legrégebbi, még mindig használatos eljárás a PRK szemműtét. Hátránya az átmeneti fényérzékenység, idegentest érzés. A szemműtét utáni néhány napban jelentkezhez homályos látás, de ez a szaruhártya rétegének regenerációja után elmúlik. A PRK műtét után fél évig tartó szemcsepp használat, és napos időben napszemüveg viselése kötelező.

A következő lépcsőfok a LASIK kezelés, ami a manuális lebenyképzés miatt ritkán ugyan, de súlyos szövődményekkel járhat. A lebeny sérülhet a műtét során, vagy később egy oldalirányú erő le tudja szakítani. Emiatt több nagy klinika nem is végzi ezt a típusú kezelést.

A legmodernebb kezelés a FEMTO, mely kétlézeres kezelés, így nincs manuális lebeny kialakítás. A kezelés után semmilyen fájdalom nincs, akár másnap lehet dolgozni. 3 hétig kell csak szemcseppeket használni, és 2-3 hónapig elég szabad ég alatt napsütésben 100% UV szűrős napszemüveget viselni.