A PRK lézeres kezelés

A PRK lézeres kezelésA lézeres látásjavítások közül az egyik legrégebbi kezelés a PRK, azonban máig az egyik legnépszerűbb megoldásnak számít a látásproblémákkal küzdők számára.

A PRK név a kezelés angol nevének rövidítése (PhotoRefractive Keratectomy). A kezelés során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket, és a szaruhártya felszínen végzik a lézeres kezelést. Ez sokkal rosszabbul hangzik, mint amit valójában jelent, ugyanis a folyamat a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően fájdalommentes, és a ledörzsölt hámsejtek 2-3 nap alatt regenerálódnak. Ezt a 2-3 napot kell csak átvészelni, mivel ilyenkor idegentest érzés, fényérzékenység léphet fel, aminek fájdalomcsillapítókkal mérsékelni lehet.

Hogy miért kedvelt manapság is ez a fajta szemműtét? Erre egyszerű a válasz: a PRK manapság is a legbiztonságosabb kezelések egyike, de ára meg sem közelíti a legmodernebb FEMTO szemműtétek árát, köszönhetően annak, hogy a PRK-hoz nincs szükség két lézerre. A legelső PRK kezelésekhez képest természetesen fejlődött a PRK, ma már lehetőség van egyénre szabott PRK kezelésre, amely csak minimálisan drágább, mint a sima PRK, de jelentősen jobb eredményekkel jár, köszönhetően annak, hogy figyelembe veszi a páciensek egyéni fénytörési hibáit.

A PRK hátránya, hogy kb. egy hetes kiesést jelent a munkából, míg a FEMTO esetén ez az időszak általában maximum 1 napot szokott jelenteni. A PRK szemműtét után minimum fél évig 100%-os UV-szűréssel rendelkező napszemüveget kell viselni mindig a szabad ég alatt.