Mire figyeljünk a lézeres szemműtét után?

Mire figyeljünk a lézeres szemműtét után?A lézeres látásjavítás az egyik legbiztonságosabb műtéti beavatkozás a világon, köszönhetően a mai modern, korszerű lézereknek. Ennek ellenére oda kell figyelni, hogy a lézeres szemműtét elvégzése után ne legyen semmi baja szemünknek. Lássuk, hogy mit tudunk ezért tenni.

A szemműtét utáni lábadozás, a kezelés típusától függően általában egy-két napot, vagy egy hetet vesz igénybe: ebben az időszakban pihenés javasolt, a szemész szakorvos által felírt szemcseppek használata, valamint kontrollvizsgálatra kell visszamenni.

Kerülni kell a felépülés időszakában a szemek dörzsölését. Nem csak ilyenkor természetesen, hanem általában sem szabad dörzsölni a szemeket, de ilyenkor kifejezetten fontos a dörzsölés mellőzése.

A szem óvásának érdekében a szabad ég alatt 100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüveget kell viselni Femto kezelés után 2 hónapig, PRK után fél évig, mivel a kezelés után könnyebben bejutnak a káros napsugarak a szembe, ami a szem visszaromlásához vezethet.

Hasonlóan a káros napsugarakhoz, a szolárium is károsíthatja ebben az időszakban a szemeket, így annak használatát mellőzni kell néhány hónapig, mivel az itt fellépő UV sugarak még fokozottabban jelennek meg, mint természetes napsütés esetén.

Vigyázni kell arra is, hogy a szembe ne kerüljön por, kosz az első időszakban, mivel ilyenkor különösen érzékeny a szemünk ilyen dolgokra. Nem csak a poros helyeket kell kerülni, hanem a cigifüstöt is, mivel az is szennyeződésnek számít, és irritálhatja a szaruhártyát.