Mivel foglalkozik egy life coach?

Mivel foglalkozik egy life coach?A life coach, életvezetési tanácsadót jelent magyarul. Ahogy a magyar neve is mutatja, a life coach általában tanácsokat ad ügyfeleinek. A life coach hazánkban külön szakmának minősül, komolyan szabályozva van. De mit is csinál, mivel is foglalkozik gyakorlatban egy life coach?

A life coach gyakorlatilag egy szakképzett kívülálló, aki segít az élet (elsősorban magánélet) minden területén felmerülő problémák megoldásában. Nem mondja meg konkrétan ügyfeleinek, hogy mit is kellene csinálniuk, hanem megfontolt kérdéseivel vezeti rá őket arra, hogy saját maguk megtalálják a megoldást a felmerülő problémákra. Emiatt az életvezetési tanácsadó megnevezés egy kicsit csalóka is lehet.

A life coach tehát nem terápiával foglalkozik, a téma azonban ugyanúgy az ügyfél magánélete, problémái. Nem a múltra koncentrál azonban, hanem inkább a jelenre és a jövőre. A cél, hogy az ügyfél a saját képességeinek, erősségeinek ismeretében, kellő szintű optimizmussal és önbizalommal felvértezve az ügyfél könnyebben veszi a jövőben az akadályokat.

A life coach tehát segít az ügyfeleknek céljaik megfogalmazásában, az odavezető út megtervezésében, és az út végigjárásában, egyéni és csoportos foglalkozásokkal biztosítja, hogy minden ügyfél a neki leginkább megfelelő támogatást kapja.