Mit kell tudni a pezsgőkről?

Mit kell tudni a pezsgőkről?A pezsgő rendkívül kedvelt ital, általában valamilyen ünneppel kapcsolatban jut az emberek eszébe, de alkalmakkor, és a mindennapok során is nagyon kedvelt alkoholos italról van szó.

A pezsgő borszármazék, úgy készül, hogy a bor második érése a palackban történik, gyakorlatilag szénsavas borról van szó. A szénsavas bort Franciaországban már több száz évvel ezelőtt ismerték, az első pezsgőt az 1600-as évek végé, 1700-as évek elején készítették. A készítési folyamat sokáig titkos volt, de néhány évtizeden belül nagyon elterjedt a pezsgő készítésének módszere, és a 19. században már egész Európában készítettek pezsgőt.

Pezsgőt erősen savas borból készítenek, azonban a pezsgőnek szánt szőlőt már azelőtt leszüretelik, hogy teljesen megérne. Ennek oka, hogy ekkor a szőlő savtartalma magas, a cukortartalma viszont alacsonyabb ilyenkor. Ha ebből az állapotú szőlőből bor készül, az nem lesz olyan finom, pezsgőnek azonban ez a legjobb választás.

Pezsgő készítés során a bort üvegbe teszik, és melegebb környezetbe helyezik, ahol a borban található élesztők újra működésbe lépnek, és elkezdik a cukor lebontását, elfogyasztását. Az erjedési folyamat során, mivel az üveg teljesen le van zárva, a keletkező szén-dioxid nem tud eltávozni az üvegből, így a borban fog szétáradni, egészen addig, amit a palackot ki nem nyitják.