Az épületvillamos kiviteli terv tartalma

Az épületvillamos kiviteli terv tartalmaEgy építkezés, átalakítás során szinte mindenre terveket kell készíteni. Az építési tervekkel általában mindenki tisztában szokott lenni, tervrajzot szinte biztosan mindenki látott már. Nem csak építési terveket, hanem pl. épületvillamossági terveket is kell készíteni a kivitelezéshez.

Az épületvillamossági kiviteli terv biztosítja azt, hogy a villamossági rendszer mind az előírásoknak, mind a megbízó elképzeléseinek megfelelően kerül kivitelezésre. Villamossági tervet villamosmérnök készíthet el, csak olyan, aki rendelkezni tervezéshez érvényes jogosultsággal. A terveknek formai és tartalmi előírásai is vannak, melyeket be kell tartani.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak a tervrajz tartozik a villamos tervhez, hanem mellékelni kell a tervezői nyilatkozatot és a műszaki leírást is. Ezek nélkül nem teljes a kiviteli terv, bármennyire is jól legyen megtervezve.

Hasonlóan az építési tervhez, a villamossági terv is méretarányosan kell, hogy készüljön, és tartalmaznia kell az épületen belüli és kívüli villamos rendszereket is, melyekre a tervezés vonatkozik. A villamossági terveket számolásoknak kell megelőzniük, amiket szintén tartalmaznia kell a terveknek.

A villamos terv gyakorlatilag a villamos hálózat teljes elvi kialakítását tartalmazni fogja, méretarányosan. A gyakorlatban természetesen lehetnek eltérések, melyek általában a megvalósíthatóság miatt keletkeznek.