Hobol község bemutatása

Hobol község bemutatásaHobol települése Baranya megyében, Szigetvár szomszédságában található, a Zselic déli részén. A települést közúton lehet megközelíteni, ugyanis a Barcs felé közlekedő vasútvonat pont elkerüli a települést. A Zselic déli részén található településtől tovább haladva az Ormánságra érkezünk.

Hobol története

A település helye már az újkőkorszakban lakott volt, írásos formában 1238-ban említik először, a közelben található Almás-patakkal kapcsolatosan. Ezt követően rendszeresen megjelenik Hobol birtoka különböző iratokban, ítéletekben.

1830 körül német telepesek költöztek erre a területre, ekkor jött létre a mai település egyik fele, Kishobol. 1950-ig Somogy megyéhez tartozott a település, az ekkor elvégzett megyerendezés keretein belül került át Baranya megyéhez, ahova máig is tartozik.

Hobol látnivalói, intézményei

Hobolban általános iskola és óvoda is működik, így a helyi gyerekeknek nem kell másik településre utazniuk a tanuláshoz. Az általános iskola a dencsházai általános iskolával működik egy rendszerben. A településen orvosi rendelő is üzemel.

A látnivalók közül kiemelkedik a helyi református templom, valamint a közvetlen szomszédságában található Világháborús emlékmű.

A kikapcsolódásra kiváló megoldást jelent a helyi horgásztó, ahol a horgászat mellett a vadászat szerelmesei is gyakorolhatják kedvenc időtöltésüket.